GEJALA PANAS PERUT

Gejala panas perut ialah satu gejala dimana perut terasa panas, kembung, pedih yang merayap di seluruh perut dan dada, sosong dan akan menjalar ke lengan kiri yang menyebabkan rasa kebas di hujung jari sahaja. Keadaan ini diikuti rasa mual, loya dan hendak muntah tetapi tidak muntah. Ada masanya sakit akan naik ke pangkal tengkok sebelah belakang. Gejala ini juga dikenali sebagai uluran angin.
Jika kita ke hospital, pemeriksaan klinikal tentang gejala ini akan memberi tumpuan kepada 'ECG', tekanan darah, ujian darah atau 'bload anylis'. Jika semua ujian ini tidak menunjukkan sebarang petanda bahaya, pemeriksaan seterusnya akan dibuat ke atas perut (usus besar) dan pundi-pundi hempedu.
Pemeriksaan usus besar atau 'scop' ialah dengan cara memasukkan seutas wayer bersepit, bercemera dan lampu dihujungnya. Sebelumnya pesakit disuruh berpuasa untuk mengosongkan perut. Data-data dirakam menggunakan cemera apabila lampu disuluh di dalam perut. Sebarang tanda-tanda yang disyaki akan disepit untuk dikeluarkan cebisan untuk kajian seterusnya.
Pemeriksaan pundi-pundi hempedu pula boleh dibuat menggunakan alat 'ultra-sound'. Pemeriksaan ini akan mengesan batu-batu yang terdapat dalam hempedu, sama kaedahnya seperti mengesan janin dalam kandungan.
APA YANG BIASA BERLAKU
Biasanya, gejala panas perut berpunca daripada masalah lapisan dinding usus besar yang haus atau radang. Keadaan ini berlaku kerana proses pengeluaran asid oleh hempedu yang tidak seimbang dengan jumlah makanan dalam perut. Puncanya mungkin kerana jadual makan yang tidak teratur atau terdapat batu dalam pundi-pundi hempedu. Jadual makan yang tidak teratur akan menyebabkan lebihan asid dalam perut, manakala jika terdapat batu dalam hempedu boleh menyebabkan kandungan asid berlebihan dan asid menjadi semakin tajam. Kedua faktur ini ditambah dengan masalah 'streach', boleh menyebabkan gejala panas perut yang lebih keronik.

Tulisan berikutnya akan menyusul

0 comments:

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama